Változások

A hűtéstechnika folyamatosan fejlődik, a nagy hűtőközeg- és alkatrészgyártók rengeteg időt, energiát és anyagi forrást áldoznak arra, hogy a szigorodó jogszabályoknak és a  vevői igényeknek a legoptimálisabban megfelelő berendezéseket állítsanak elő. Új hűtőközegek kerülnek forgalomba, a Daikin bevezette az R32 közeget, amit a legtöbb klímagyártó is átvett .

Danfoss Turbocor Cut_away_high res

Turbocor

einlegeblatt_kaeltemittelverdichter_high

Fischer

Más gyártók egyéb irányokat próbálnak feltérképezni, a Danfoss amerikai leányvállalata olajmentes elektromágneses csapágyazású turbókompresszorral lepte meg a szakmát, míg az elsősorban fémmegmunkálással foglalkozó svájci FISCHER AG Praezisionsspindeln gázcsapágyas szintén olajmentes turbót fejlesztett, igaz ezekkel a megoldásokkal Európában ritkán lehet találkozni.

testo570Emellett a hűtés technikai mérőműszereken is dolgozott a XXI. század evolúciója mára már nemcsak a hőmérők, hanem a nyomásmérők zöme is digitális, képes adatgyűjtést végezni, rögzíteni és folyamatában nyomon követhetővé tenni a hűtőgép üzemi paramétereit.

A nagy kihívás…

non404a

A 2016-17-ben tapaszalt 7% kvótacsökkentést 2018-ban egy 30%-os követi, így már a 2015-ös bázisévhez képest csak 63% lesz az elérhető klímagáz mennyiség!!!!

Ezzel gyakorlatilag egy olyan keresleti piac alakul ki az Unión belül, ami csak a gyártók és importőrök érdekeit szolgálja. Ahhoz hogy a csökkenő kvótákkal is üzemeltethetők legyenek a berendezések, elengedhetetlen olyan alternatív, helyettesítő hűtőközegek használata, melyek alacsony CO2 egyenértékkel rendelkeznek.

Nem egyszerű a dolog és nem is lehet egyik pillanatról a másikra lecserélni a klímagázokat. Magyarországon a berendezésekbe töltött hűtőközegek harmada R404a és ezek tömege közel fél millió kilogramm. A kiváltásokra számos alternatív megoldás áll rendelkezésre, de ezek döntő többsége jelentős kompromisszumkészséget vár el mind a berendezés tulajdonosoktól, mind pedig a szervizektől. A legnagyobb problémát a Danfoss fogalmazta meg, igen szemléletesen az alábbi grafikonnal.
Techibel

Berajzolták a tűzveszélyességi vonalat, ami keresztülszeli az ábrát és így két részre osztja azt. Látható, hogy minden alacsony GWP értékű klímagáz fokozottan vagy mérsékelten tűzveszélyes.  Az egyéb kategóriába sorolt ammóniát mérgezősége, a széndioxidot pedig extrém magas üzemi nyomása miatt, csak speciális esetekben célszerű használni.

A GWP nem objektív mérőszám

Ha szeretnénk egy klíma vagy hűtőrendszer környezetre gyakorolt hatását valamiféle mérőszámmal és mértékegységgel ellátni, akkor rendszerben kell gondolkozni és minden a berendezés által generált direkt és indirekt környezetterhelést CO2 egyenértékben kell kifejezni, majd ezeket összegezni. Ez a gondolatmenet vezetett a TEWI (Total Equivalent Warming Impact, Teljes Egyenértékű Felmelegítő Hatás) bevezetéséhez.  A TEWI érték három részből tevődik össze,

  • az életciklus alatt elszivárgott klímagáz felmelegítő hatása, CO2 egyenértékben,
  • az életciklus végén nem visszanyerhető hűtőközeg hatása, CO2 egyenértékben,
  • és a berendezés működése során felhasznált energia megtermelése során (az erőművek által) kibocsátott CO2.

A három összetevő arányait jól mutatja az alábbi kalkuláció:
Techibel

Rendkívül látványos, hogy a hűtőközeg fajtájával kapcsolatos TEWI a és b érték, még magas GWP érékű klímagáz (R404a) esetén sem éri e az összes kibocsátás huszad részét, azaz kisebb mint 5%! Valójában a hűtők környezetterhelése elsősorban energia politikai kérdés, mert nagy mértékben a  meghajtást biztosító (villamos) energia előállításának módjától függ, minél zöldebb, annál kisebb a CO2 kibocsátás.

A TEWI kalkulátor itt érhető el : http://tewi.hutogepcentrum.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Hűtőgépcentrum © 2016 Frontier Theme