Szivárgásvizsgálat

man-and-paragraph-symbol

Hűtőberendezések üzemeltetése a szigorú szabályok mellett.

Bizony új kihívás elé állítja a hűtéstechnikával, hűtőközegekkel kapcsolatba lévőket az új szabályzás, a 14/2015 sz. kormányrendelet szigorával a szakmát is meglepte. A rendelet szerint 2015. február 18-án megalakult a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság és átvette a szektor feletti teljes ellenőrzést, március 26-án pedig elindította informatikai rendszerét, a Klímagáz adatbázist. A rendelet hosszasan taglalja, hogy kiknek is kell regisztrálni. Röviden összefoglalva Önnek regisztrálni szükséges, ha berendezésének klímagáz töltete hűtőkörönként eléri az 5T CO2 széndioxid egyenértéket. (a CO2 egyenérték meghatározásában állunk szíves rendelkezésére)

A regisztrációt követően az alábbiakra kell fokozottan figyelnie:

Rendszeresen el kell végeztetnie a szivárgásvizsgálatot,
Ellenőrizni a berendezésen végzett kalorikus beavatkozások dokumentálását.

Gyakori kérdések:

Milyen gyakran kell szivárgásvizsgálatot végeztetni?

CO2 egyenérték szerint 5T, 50T, 500T felett rendre évente, félévente és negyedévente.

Nagyon fontos kiemelni, hogy 500T CO2 egyenérték felett kötelező a telepített szivárgásérzékelő! Ami a negyedéves periódust félévesre módosítja.

Erről bővebben olvashat a Telepített szivárgásjelzők menüpontban.

Milyen költséggel jár a szivárgásvizsgálat?

Minden esetben egyedi ajánlatot készítünk.

Miért fontos elvégezni a vizsgálatot?

A bírság elkerülése érdekében, továbbá hogy megóvjuk a hűtőközeg töltetet és így környezetünket is. Emellett fontos hogy elkerüljük a hűtőközeg hiányos üzemet, mert az túlfogyasztáshoz és esetenként súlyos, költséges meghibásodásokhoz vezet.

Az újonnan gyártott hűtőközegek jelentős részét meglévő berendezések utántöltésére használják. Tehát bátran állíthatjuk, hogy szinte minden hűtőrendszer többé-kevésbé tömörtelen.

Miért veszítik el a rendszerek a tömörségüket?

Ennek számos oka lehet, amelyek közül ki kell emelni a vibrációt, a kopást, a rossz tervezést és a szakszerűtlen karbantartást. Továbbá még meg kell említeni azt a trendet, hogy egyre több gyártó használ gazdasági okok miatt magas nyomású hűtőközegeket (pl. R-410a, R-32, vagy CO2). Ezek természetesen nagyobb mechanikai igénybevételnek teszik ki a berendezéseket.

Cégünk és munkatársaink rendelkeznek a NKVH minősítésével és jogosultak a fent említett vizsgálat elvégzésre, dokumentálására és a hűtőberendezések címkézésére.

Kérjen ajánlatot itt.

További információt a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság oldalán talál.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Hűtőgépcentrum © 2016 Frontier Theme